Про запобігання та протидію домашньому насильству в умовах воєнного стану в Україні

29.06.2022

Про запобігання та протидію
домашньому насильству в умовах
воєнного стану в Україні

Великодобронська сільська рада повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2022 р. № 129 внесено зміни до Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 658, і Порядку реалізації експериментального проекту із створення “єдиного входу” опрацювання звернень громадян та запитів на публічну інформацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. № 972 .

Зауважуємо, що будь-які потрясіння в суспільстві, особливо такі серйозні, як війна, коли багато громадян України втратили рідних та близьких людей, житло, роботу, звичний стиль життя і продовжують перебувати у стані невизначеності - сприяють збільшенню випадків домашнього насильства.

Під час війни від домашнього насильства найбільше страждають традиційно вразливі категорії - жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю, вимушені переселенці.

Діти відчувають на собі подвійний вплив війни. Якщо у родині, де відбувається домашнє насильство, є діти - не варто тішити себе ілюзіями, що вони нічого не помічають й на них така ситуація ніяк не вплине. Діти все бачать, все відчувають, й нездорові стосунки між батьками можуть травмувати їх навіть більше за те, що вони побачили на війні.

Дитина - свідок (або очевидець) насильства – теж постраждалий від домашнього насильства.

Згідно законодавства України за вчинення домашнього насильства передбачена відповідальність.

Так, стаття 173² Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

Стаття 126¹ Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років.

Домашнього насильства можна уникнути, якщо жертва не буде мовчати.

Якщо Ви постраждали від домашнього насильства, зверніться за допомогою!

Куди звертатися за допомогою?

Безпека

Назва суб'єкта,

який надає допомогу

Адреса

(години роботи)

Телефони

Поліція

цілодобово

102

МНС (служба екстреної допомоги)

цілодобово

112

Соціально-психологічна допомога

Центр надання соціальних послуг Великодобронської сільської ради

с. Велика Добронь,
вул. Малодобронська, 2

714-953

Великодобронська сільська рада

с. Велика Добронь,
вул. Чонгор, 2

714-325

Медична допомога

«Швидка медична допомога»

цілодобово

103

АЗПСМ с. Велика Добронь

с. Велика Добронь,
вул. Малодобронська, 129

714-231

АЗПСМ с. Чомонин

с. Чомонин,
вул. Широка, 2

+380662537686

АЗПСМ с. Мала Доброннь

с. Мала Добронь,
вул. Петефі, 56

715-212

Служби безкоштовної “ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ” і телефони довіри

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми і гендерної дискримінації

0 800 500 335 або

116 123 з мобільного

Безоплатна правова допомога

0 800 213 103

Національна “гаряча лінія” з захисту дітей

0 800 500 225 або

116 111 з мобільного

Служба у справах дітей

Великодобронської сільської ради

с. Мала Добронь,
вул. Петефі, 56

715-216

Персонально відповідальний за координацію заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі – Сігеті-Шера Наталія Юліївна, заступник голови з соціальних питань Великодобронської сільської ради 715-325, E-mail: nagydobrony.khaza@ukr.net

Відповідальна особа за проведення роботи з прийому та реєстрації заяв і повідомлень про вчинення насильства, координації заходів реагування на факти вчинення насильства – Бісага Наталія Яношівна, ВО начальник Служба у справах дітей Великодобронської сільської ради, 715-216, с. Мала Добронь,вул. Петефі 56, E-mail: gyermekek.munka@gmail.com

Поділитися: