Актуальні питання соціально-правового захисту дітей, які зазнали жорстокого поводження

13.09.2022

Постанова КМУ від 1 червня 2020 року
Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах
Механізм взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, інших закладів та установ під час забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження, під час виявлення, розгляду звернень та повідомлень про таких дітей, забезпечення їх безпеки, а також надання необхідної допомоги з урахуванням потреб визначено Порядком забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження.

Найчастіше щодо дітей можуть вчинятися:

Адміністративні правопорушення (домашнє насильство, невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків по вихованню дітей, вчинення боулінгу)

Кримінальні правопорушення (вчинення злочинів проти життя та здоров’я дитини; вчинення злочинів проти статевої свободи та недоторканості; залишення у небезпеці та ненадання допомоги; незаконне позбавлення волі або викрадення, торгівля людьми, експлуатація дітей, втягнення у протиправну діяльність)

Питання, що будуть розглянуті:

-хто така «постраждала дитина», її права;
-система органів та служб, які долучаються до випадку домашнього насильства щодо дитини: їх основні повноваження
-алгоритм реагування на випадок домашнього насильства щодо дитини;
-відповідальність за вчинення домашнього насильства щодо дитини;
-спеціальні заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, як інструмент захисту дитини, яка постраждала від домашнього насильства.
Проблемні питання:
nНалагодження оперативної та швидкої взаємодії між уповноваженими суб’єктами щодо виявлення на надання допомоги постраждалим особам: інформування, спільні виїзди, влаштування постраждалої дитини.
nСтереотипи щодо дітей

Коли дитина розглядається, як об’єкт своїх батьків, а не суб’єкт правовідносин (норми виховання, відсутність зворотної реакції від суспільства, тощо).

В таких випадках часто постає питання: де закінчується виховання та починається домашнє насильство.

Ч. 7 Статті 150. Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини - забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Хто така «постраждала дитина»

Дитина, яка постраждала від домашнього насильства (далі - постраждала дитина), - особа, яка не досягла 18 років та зазнала домашнього насильства у будь-якій формі або стала свідком (очевидцем) такого насильства (ЗУ Про запобігання та протидію домашньому насильству)

Жорстоке поводження з дитиною

Будь-які форми фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства над дитиною, зокрема домашнього насильства, а також будь-які незаконні угоди стосовно дитини, зокрема вербування, переміщення, переховування, передача або одержання дитини, вчинені з метою її експлуатації з використанням обману, шантажу чи уразливого стану дитини (ЗУ ,,Про охорону дитинства», Порядок забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження);

Права постраждалої дитини

Має всі права постраждалої особи із врахуванням віку, статі, стану здоров’я, інтелектуального та фізичного розвитку, у тому числі на безоплатну правову допомогу.

Якщо у зв’язку із вчиненням домашнього насильства дитина не може проживати у своїй родині, має бути забезпечена альтернативна форма влаштування дитини.

Захист прав та інтересів дитини у суді можуть забезпечувати інші родичі (якщо вони не є кривдниками) або органи опіки та піклування.

При вирішенні органами опіки та піклування або судом спорів щодо місця проживання дитини, участі у її вихованні, позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язково беруться до уваги факти домашнього насильства щодо дитини або за її присутності.

Питання надання допомоги постраждалій дитині вирішується її батьками або іншими законними представниками (якщо вони не є кривдниками або якщо вони не ухиляються від захисту прав дитини) або органами опіки та піклування, у тому числі за зверненням родичів дитини.

Система органів та служб, які долучаються до випадку домашнього насильства щодо дитини:
їх основні повноваження

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування;

Служба у справах дітей

Національна поліція

заклади освіти;
заклади охорони здоров’я;
заклади соціального захисту (притулки ЦСПРД, дитячі містечка);
центри соціальних служб, фахівці із соціальної роботи або інші надавачі соціальних послуг, мобільні бригади;
територіальні органи ДСНС та підпорядковані підрозділи;
спеціалізовані установи з надання безоплатної первинної правової допомоги, регіональні та місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги;
суди, органи прокуратури, уповноважені органи з питань пробації;
інші загальні та спеціалізовані служби підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Суб’єкти взаємодіють з дотриманням ЗУ про захист персональних даних

Алгоритм реагування на випадок домашнього насильства щодо дитини

Порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі (постанова КМУ від 22.08.2018 № 658)

Порядок забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження (постанова КМУ від 01.06.2020 № 585)

Вся інформація про випадок має дійти впродовж доби до двох ключових органів НП та ССД

Що робить Поліція:

Вживає заходів по припиненню насильства

Збирає інформацію про обставини вчинення насильства, невиконання законними представниками своїх обов’язків по догляду за дитиною

Збирає матеріали для адміністративної або кримінальної справи

За результатами заповнення форми оцінки ризиків вчинення домашнього насильства поліцейський уповноваженого підрозділу поліції визначає рівень небезпеки, який ураховується під час винесення термінового заборонного припису стосовно кривдника, вжиття інших заходів для припинення такого насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення, надання допомоги постраждалим особам (Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України 13 березня 2019 року № 369/180).

За потреби виносить терміновий заборонний припис

Бере кривдника на облік та проводить з ним профілактичну роботу

Може входити до складу міждисциплінарної команди та реалізовувати заходи індивідуального плану соціального захисту дитини.

Що робить ССД

Роль служби у справах дітей координуюча щодо всіх представників міждисциплінарної команди – осіб, які безпосередньо контактують з дитиною та її сім’єю.

Невиконання рішення органу опіки та піклування щодо обов’язковості надання соціальних послуг (проходження корекційних програм) є підставою для складання адмінпротоколу.

Фіксація звернень та повідомлень про дітей, які зазнали жорстокого поводження у відповідному журналі

Акт оцінки рівня безпеки дитини

При потребі вирішує питання негайного вилучення та безпечного влаштування дитини (неможливо ефективно реагувати на випадок насильства, коли дитина продовжує перебувати в родині, де щодо неї застосовується насильство).

Звертається до відповідних органів для проведення оцінювання потреб дитини та сім’ї

Ставить на облік дитину, яка зазнала жорстокого поводження

Вносить інформацію про дитину до ЄІАС Діти

Ініціює створення міждисциплінарної команди та координує її діяльно сіть, розробку та виконання індивідуального плану соціального захисту дитини.

Визначення порядку проведення бесіди з дитиною (п.14)

З метою збору об’єктивної інформації про складні життєві обставини дитини, яка досягла того віку та рівня розвитку, коли може висловити свою думку, з нею проводиться бесіда під час проведення оцінювання її потреб у соціальних послугах, а також під час оцінки рівня її безпеки.

Бесіда повинна проводитися протягом не більше двох годин на день з перервою (безперервно - не більше години). Тривалість бесіди визначається з урахуванням віку та індивідуальних особливостей дитини, рівня її розвитку. Бесіда проводиться у безпечному місці та/або у спеціально створених безпечних умовах (зокрема за відсутності кривдника), у тому числі із застосуванням методики “Зелена кімната”.

Бесіда може проводитися за участю представника служби у справах дітей, органу Національної поліції, педагога або психолога, а у разі потреби - лікаря, інших осіб, які мають відповідну кваліфікацію або пройшли відповідне навчання щодо особливостей проведення такої бесіди з дітьми різних категорій та в присутності та/або за згодою батьків, іншого законного представника (якщо вони не є кривдниками дитини). В інтересах дитини для мінімізації негативного впливу на її емоційний стан та психічне здоров’я, а також з метою недопущення її повторної психологічної травматизації бесіда з дитиною проводиться один раз. У разі потреби повторна бесіда проводиться, як правило, одними і тими самими особами.

Відповідальність за вчинення домашнього насильства щодо дитини

Сільські, селищні, міські голови, а також старости сіл і селищ, визначених за рішенням місцевої ради, несуть персональну відповідальність за забезпечення виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, випадків жорстокого поводження з ними, виникнення безпосередньої загрози життю або здоров’ю дитини, надання таким дітям допомоги в межах повноважень і своєчасне інформування про них відповідних суб’єктів.




Спеціальні заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, як інструмент захисту дитини, яка постраждала від домашнього насильства

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника

Обмежувальний припис стосовно кривдника

Взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи та виконання програм доля кривдників

Виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України (далі - уповноважений підрозділ поліції) у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення. Припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівника уповноваженого підрозділу поліції за результатами оцінки ризиків. Виноситься строком до 10 діб.

Обмежувальний припис стосовно кривдника

Виноситься судом терміном до 6 місяців.

1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

2) усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

4) заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

6) заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Поділитися: