Пояснюємо, чому антибіотикорезистентність - серйозна загроза для людства

21.11.2023

Антибіотикорезистентність — це стійкість бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити.

Основна причина появи стійкості до антибіотиків - це безвідповідальне вживання цих препаратів. Йдеться про їхній прийом без призначення лікаря, й наслідки цього - неминучі. Так, з кожним вживанням неправильно підібраного препарату якісь з бактерій будуть виживати. А нове покоління цих бактерій вже буде нечутливим до цього антибіотика та буде серйознішою загрозою, яка потребує складнішого, тривалішого лікування.

Причини поширення стійкості до антибіотиків:

  • Надмірне використання антибіотиків
  • Використання антибіотиків без лікарського призначення
  • Недотримання пацієнтами курсу лікування
  • Надмірне використання антибіотиків у рибництві та тваринництві
  • Неналежний інфекційний контроль у лікарнях і закладах охорони здоров’я
  • Неналежна гігієна та санітарія.

Антибіотикорезистентність не означає, що організм людини "звикає" до антибіотиків. Це мікроорганізми стають нечутливими до них.

Зменшення ризику антибіотикорезистентності - зона відповідальності як людей, що займаються самолікуванням, так і працівників фармацевтичного бізнесу, що не попереджають про наслідки придбання й вживання антибіотиків без призначення лікаря. Трапляються й ситуації, коли лікар призначає антибіотики у випадках, коли цього можна уникнути.

Внаслідок антибіотикорезистентності збільшується кількість інфекцій, які не можна вилікувати антибіотиками. А це призводить до збільшення смертності від інфекційних захворювань. Вже сьогодні існують інфекції, проти яких немає ефективного лікування.

Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії можуть призвести до смерті, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, менше як 25% людей, які хворіють на туберкульоз, матимуть шанс вилікуватися.

За даними ВООЗ, антибіотикорезистентність входить до десяти найбільших загроз для людства. В організації зазначають, що в 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов'язані з бактеріальною стійкістю до антимікробних препаратів, зокрема 1,27 мільйона смертей були безпосередньо спричинені нею. А вже у 2050 році антибіотикорезистентність може забирати до 10 млн людських життів щорічно.

Зробіть свій внесок у подолання масштабної загрози антибіотикорезистентності — відповідально ставтеся до вживання антибіотиків та не займайтеся самолікуванням!

Нагадаємо, що в Україні із серпня 2022 року антибіотики відпускають лише за рецептом лікаря.

Поділитися: